Siirry sisältöön

Ainutlaatuinen, sekä yritysten johdolle että tuote- ja palvelukehittäjille suunnattu Circular Design -valmennusohjelma(siirryt toiseen palveluun) alkoi syksyllä 2022. Ohjelma on ensimmäinen yrityksille suunnattu kokonaisuus – myös kansainvälisesti tarkasteltuna – jossa pureudutaan syvälle kiertotalouden mukaisen suunnittelun periaatteisiin ja käytännön ratkaisuihin. Nyt noin vuoden jälkeen on mahtavaa päästä kuulemaan osallistujien menestystarinoita, tässä niistä ensimmäinen. Mitä yrityksenne tekee ja mikä on sinun roolisi?

Olen Merja Heinonen, kiertotalousliiketoiminnan vetäjä Aito Supportissa. Aito Support on kolme vuotta sitten perustettu jyväskyläläinen yritys. Yrityksemme taustalla on toiminta Samsungin valtuutettuna huoltoliikkeenä mobiililaitteille ja vuonna 2022 aloitimme strategisen pohdinnan liiketoimintamme laajentamisesta vielä enemmän kiertotalouden suuntaan. 

Olen ollut kehittämässä tämän uuden liiketoiminnan palvelukokonaisuutta sekä uutta brändiä, ja vastaan myös markkinoinnista ja viestinnästä. Koulutustaustaltani olen kauppatieteiden maisteri sekä muotoilija ja kiinnostukseni kautta päädyimmekin osallistumaan Circular Design -valmennusohjelmaan. 

Valmennusohjelma osui juuri sopivaan kohtaan ja on ollut erinomainen tuki yrityksemme strategian toteutuksessa ja kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.


Mitä yrityksenne kiertotalouden mukainen liiketoiminta on ja mitä sillä tavoittelette?

Aito Kierto -konseptimme(siirryt toiseen palveluun) pitää sisällään älylaitteiden vuokrapalvelun, joka kattaa laitteen koko elinkaaren alusta loppuun. Tarjoamme myös asiakkaan omistamiin laitteisiin palveluita, joiden keskiössä on laitteiden elinkaaren pidentäminen. Tämä on myös yrityksemme vastuullisuuslupaus. Nykyiset leasing-palvelut perustuvat kohtuullisen lyhyeen 2–3 vuoden käyttöaikaan, jonka jälkeen laitteet yleensä menevät myyntiin, usein Euroopan ulkopuolelle. 

Meidän tavoitteenamme on tarjota laitteille kuuden vuoden elinkaari, niin yritys- kuin henkilöasiakkaille. 

Käytämme huolto-osaamistamme analysoimaan, mitä laitteelle kannattaa missäkin tilanteessa tehdä: jos se on korjattavissa, korjaamme sen ja etsimme sille uuden asiakkaan tai hyödynnämme sen komponentit.

Hinnoittelumallimme on joustava ja kannustaa laitteiden mahdollisimman pitkään käyttöön, mutta ei kuitenkaan sido asiakasta. Huolto- ja korjauspalvelut sekä valmistajan takuuta vastaava takuu sisältyvät hintaan koko palvelun ajan. Palvelukokonaisuuteen kuuluu myös vahinkovakuutus. Vahinkojen sattuessa asiakkaalta peritään korjauksesta vain mallikohtainen omavastuuhinta, esimerkiksi Samsung Galaxy A -sarjan malleissa 50 euroa.

Miten kehitystyössänne on mukana muotoilu?

Circular Design -valmennus on antanut meille laaja-alaista tietoa kiertotalouden suunnitteluperiaatteista ja liiketoimintamalleista, sekä siitä, mitä ne tarkoittavat yrityksillemme isossa kuvassa. Olemme hyödyntäneet valmennuksen tarjoamia työpohjia, jotka ovat auttaneet meitä konkreettisella tasolla. Muotoilun rooli tässä kontekstissa on ollut erityisen mielenkiintoinen. Muotoiluhan on terminä laajentunut vuosi vuodelta, ja sen keinoin ratkaistavat haasteet ovat monipuolistuneet – tämänkin suhteen koulutus ollut silmiä avaavaa.

Circular Design -valmennus on antanut meille laaja-alaista tietoa kiertotalouden suunnitteluperiaatteista ja liiketoimintamalleista, sekä siitä, mitä ne tarkoittavat yrityksillemme isossa kuvassa. Olemme hyödyntäneet valmennuksen tarjoamia työpohjia, jotka ovat auttaneet meitä konkreettisella tasolla.

Missä vaiheessa hankkeenne on nyt? Miten työ jatkuu?

Olemme avanneet Jyväskylässä Aito Kierto -myymälän kuluttajille, ja yrityspuolella tavoitteenamme on löytää ensimmäiset isot asiakkaat ja saada merkittävä määrä laitteita palveluidemme piiriin lähivuosien aikana. Kohderyhmänämme ovat erityisesti ne yritykset, joille vastuullisuusnäkökulma on tärkeä. Yksi keskeinen kehityshanke on oma palvelualustamme, jolla koko palvelu pyörii. Alustan avulla voimme tarjota laitehallintaa ja raportointia asiakkaille, ja kertyvän laitedatan hyödyntäminen mahdollistaa tulevaisuudessa laitteiden elinkaaren paremman hallinnan sekä toimenpidesuosituksia asiakkaille. Lisäksi työskentelemme verkkokaupan kehittämisen parissa ja tavoitteena on myös laajentaa laitetarjontaa. Työ siis jatkuu monella rintamalla. Viimeisimpänä uutuutena laitevalikoimassamme on mukana Fairphone(siirryt toiseen palveluun), jonka suunnittelussa vastuullisuus, kestävyys ja korjattavuus on huomioitu ainutlaatuisella tavalla. 


Mikä on ollut parasta valmennuksessa?

Parasta valmennuksessa on ollut monipuolinen koulutuksellinen sisältö, joka on antanut meille arvokkaita oivalluksia ja työkaluja kiertotalouden liiketoiminnan kehittämiseen. Lisäksi verkostoituminen ja onkin ollut erittäin kiinnostavaa kuulla eri toimialojen ajatuksia ja suunnitelmia kiertotalouteen liittyen. Tämä on avannut ovia myös yhteistyökuvioihin liittyville keskusteluille.

Ville Grönlund / Ethica Oy